Grote school, geborgen gevoel

De sfeer bij De Vlinderboom is open en warm. Leraren, leerlingen en ouders hangen sterk aan elkaar. Al heeft elk leerjaar vier klassen, toch voelt onze school niet aan als groot. De speelplaatsen en gebouwen van peuters, kleuters en lagere school zijn gescheiden. Dat geeft een geborgen gevoel. Komt je kind pas van de crèche of onthaalouder? Dan zorgen we voor een zachte overgang naar de kleuterschool. Kinderen die in mei starten blijven in het begin van het schooljaar nog een tijdje in ons ‘peuterdorp’. Zo kunnen ze rustig wennen aan de nieuwe omgeving en de afspraken. Start je kind in het eerste leerjaar? Dan krijgt het een buddy uit het derde leerjaar die de weg wijst in de lagere school.

Buiten bewegen en leren

Onze kinderen krijgen op regelmatige basis buiten les, waardoor ze genieten van gezonde lucht en beweging. In onze buitenklas hebben we zitmatjes en een schoolbord dat we kunnen verplaatsen. Al van in de peuterklas gaat je kind naar het park: om te spelen, te sporten en de natuur te ontdekken. Het verzamelt natuurlijke materialen voor het natuurhoekje in de klas. Onze leerlingen helpen de Groendienst en onderhouden onze moestuin. Zo bevorderen we zorg voor de natuur en milieubewustzijn.

Jezelf ontwikkelen? Daar heb je een goede fysieke en mentale gezondheid voor nodig. Daarom krijgt je kind soep en een keer per week fruit in de winter. Op de speelplaats speelt het op zandbergjes en uitdagende speeltoestellen. Je kind kan ook pingpongen, basketten, schaken of ontspannen in de hangmat. Tussen de middag en na school kunnen de kinderen extra sporten.

de_vlinderboom_kinderenmetIpad_sigridspinnox-76
Persoonlijke aanpak, rijk aanbod

Je zoon of dochter krijgt onderwijs op maat. Is Je kind snel weg met nieuwe leerstof? Of kan het net wat meer tijd gebruiken? Moeilijke of makkelijkere oefeningen, kortere of langere instructies? Onze leerkrachten kijken naar wat elk kind nodig heeft.

Onze leerkrachten werken per leerjaar in miniteams met parallelcollega’s en een zorgleerkracht. Daardoor zet ieder zijn of haar talent in en krijgt je kind een rijk aanbod. Zo werken de leerlingen tijdens muzische momenten rond muziek, theater, beweging, beeld en media. Na school kunnen ze Engelse of Franse les volgen. De Academie van Borgerhout geeft woord- en muzieklessen.

Respect en dialoog

Onze kinderen gaan verdraagzaam om met de verschillende culturen en sociale achtergronden op onze school. Ze ontfermen zich over elkaar. We streven altijd naar dialoog. Is er iets gebeurd in de klas of op de speelplaats? Dan praten we erover: hoe voelde je je? Hoe pakken we het de volgende keer anders aan? Kinderen leren hieruit en proberen conflicten zelf op te lossen. Aan ouders melden we open wat er is gebeurd en hoe we met het probleem zijn omgegaan.

de_vlinderboom_kindaanbord_sigridspinnox-88
Ouder, we staan dicht bij je

Onze officiële communicatie verloopt via Smartschool en een maandelijkse nieuwsbrief, maar we vinden het persoonlijk contact minstens even belangrijk. Elke dag kan je ons aanspreken in de klas, aan de poort of op de speelplaats. In de kleuterschool houden we om de twee maanden een koffiecafé. Zoek je nog sport, hobby’s of een kamp voor je kind? Dan adviseren we je met plezier. Wie hulpverlening nodig heeft, verwijzen we door naar de juiste organisaties.

Wil jij je graag inzetten voor de school van je kind? Geweldig! Je bent heel welkom bij onze betrokken oudervereniging. Die bestaat uit verschillende werkgroepen. Wil je mee de schooltuin onderhouden en natuurworkshops inrichten voor de kinderen? Dan is onze tuingroep iets voor jou. In onze cultuurgroep organiseer je theatervoorstellingen. Dan zijn er nog onze ‘ouders voor ouders’. Die voorzien onder andere pakjes reservekledij voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben.

de_vlinderboom_oudersmetdozenindegang_sigridspinnox-1

Legt de vlinder een eitje
waaruit een heel klein rupsje stapt.
Dan gaat het rupsje heel veel eten,
het smult zoveel tot het bijna knapt.

Het bouwt dan zelf een huisje,
liefst met een balkon.
Het is lekker veilig binnen,
dat noem je een cocon.

En op een mooie zonnige morgen,
dan zit er midden in het gras.
een schitterende vlinder,
die ooit een rupsje was.

Afbeelding
de_vlinderboom_kindjemetsoeelgoed_sigridspinnox-48